Menü Bezárás

Erkélyajtók

Milyen lehetőségek közül választhatunk?

Az erkélyajtó lakásunk, családi házunk legnagyobb felületű, így talán a legszebb nyílászárója, melyen a legtöbb fény árad a lakóterünkbe. Méretét, így a megfelelő nyílászáró kiválasztását nagyban befolyásolja otthonunk mérete, hisz családi házban akár több méternyi falfelületet is üvegezhetünk, míg egy panellakásba sokszor csak egy normál erkélyajtót tudunk beszerelni.

Normál erkélyajtók

Ebben az esetben valójában egy nagyobb méretű ablakról beszélhetünk, ami ablaktokból és ablakszárnyból áll. A különbség az ablakhoz képest, hogy több záródási pont kerül bele. Ezek az ajtók kombinálhatóak két szárnyú ablakkal, így még több fényt engedhetünk a lakásba, ebben az esetben erkélyfalról beszélünk. Ezek a megoldások jellemzően panellakásokban és társasházi lakásokban funkcionálnak jól.

bejárati-ajtó-erkélyajtó-muanyag-erkély-ajtó

Tolószerkezetű erkélyajtók

Nagyobb falnyílások esetén kedveltebbek a nagy felületű, több fényt beeresztő toló erkélyajtó megoldások. Elsősorban méretük miatt családi házaknál alkalmazzák, legyen az új építésű vagy régi nyílászárók korszerűsítése. A megfelelő funkciójú ajtó választásakor fontos figyelembe venni a megfelelő hőszigetelést, az üvegezés minőségét, a vasaltrendszert, hiszen hosszú távra választjuk ezeket a nyílászárókat, nem csak az esztétikára, de a műszaki tulajdonságokra is nagy figyelmet kell fordítani.

Két típusuk létezik:

Mozgatható és fix ablakszárnyból áll össze. A mozgatható szárnyat először bukóra nyitjuk, majd az eredeti síkjából az alsó részét is ki tudjuk húzni, ezáltal egy sínrendszeren a fix szárny elé tolhatjuk. Kézzel működtetjük, de nagyobb méret esetén kényszerműködtetésű változat is gyártható.

Ezek monumentálisabb szerkezetek és teljesen más elven működnek, mint a toló-bukó erkélyajtók. Hosszított működtető kilincs mozgatja a szerkezetet, mely elfordításával az ajtót megemeljük, amely így egy görgős sínre kerül, melyen könnyedén mozgatható. Számos összeállítása létezik a mozgatható és a fix elemek tekintetében, könnyedén a saját igényeinkre szabhatjuk.